Oppject logo

Opkoop bescherming woningen gemeente Assen

Geschreven door: Gerwin de Roo

Per 1 juni 2023 geldt er in de gemeente Assen een opkoop bescherming voor woningen. Dit laat de gemeente per brief aan ons weten.

Wet opkoopbescherming

De druk op de woningmarkt wordt in het hele land flink gevoeld. De opkoopbescherming zorgt ervoor dat in gewilde gebieden huizen niet zomaar kunnen worden opgekocht door beleggers voor de verhuur (buy-to-let). Kopers moeten de woning zelf bewonen en mogen de woning niet meer verhuren. Op die manier wil de overheid ervoor zorgen dat koopwoningen in het lagere en middensegment beschikbaar blijven voor starters en voor huishoudens met een laag- of middeninkomen. De opkoopbescherming geldt in de gemeente Assen daarom voor woningen tot en met een WOZ-waarde van € 250.000,-.

De nieuwe regeling is opgenomen in de Huisvestingsverordening gemeente Assen 2023.

De opkoopbescherming geldt voor een periode van vier jaar.

Wanneer van toepassing

De opkoopbescherming geldt voor woningen die vanaf 1 juni 2023 bij de notaris in eigendom worden overgedragen en de woonruimte per 01-06-2023 aan één van de volgende eisen voldeed:

  1. vrij was van huur en gebruik;
  2. in verhuurde staat was voor een periode van minder dan zes maanden;
  3. of werd verhuurd met een verhuurvergunning opkoopbescherming.

De opkoopbescherming geldt dus niet voor woningen die vóór 1 juni 2023 al waren verhuurd voor een periode van langer dan 6 maanden. Beleggers die woningen reeds legaal verhuren kunnen dit dus blijven doen.

De opkoopbescherming geldt voor het binnenstedelijk gebied (de bebouwde kom) van de stad Assen.

Uitzonderingen

Nu de opkoopbescherming van toepassing is kan de gemeente in een aantal uitzonderingsgevallen toch een verhuurdersvergunning verlenen. Daarbij kan gedacht worden aan woningen die aan familie worden verhuurd, verbonden zijn aan een winkel- of bedrijfspand of zijn aangekocht door een woningcorporatie.

Wat betekent dit voor jou?

Wij interpreteren de opkoopregeling als volgt:

  • Was je vóór 1 juni 2023 al in het bezit van een woning die je legaal verhuurt, dan mag je deze woning gewoon blijven verhuren;
  • Was je vóór 1 juni 2023 in het bezit van een woning die je legaal verhuurt, dan kun je de woning in verhuurde staat aan een andere belegger verkopen, mits de woning voor minimaal 6 maanden daarvoor reeds was verhuurd;
  • Wanneer een woning die reeds legaal verhuurd was voor een periode van minimaal 6 maanden vóór 1 juni 2023 leeg komt, dan mag je de woning ook weer gewoon opnieuw verhuren;
  • Wanneer een woning die reeds legaal verhuurd was voor een periode van minimaal 6 maanden vóór 1 juni 2023 leeg komt, dan kun je deze woning na 1 juni 2023 ook leeg verkopen aan een belegger die de woning na 1 juni 2023 koopt met het doel om deze opnieuw te verhuren.

Meer kennis zoals deze