Wanneer je op de zakelijke markt een kantoorpand wil kopen of huren, lijkt het alsof er prima keuzemogelijkheden zijn. Er staan relatief veel kantoren leeg, daar moet vast wat tussen zitten. Maar niks is minder waar. Er is in de afgelopen jaren niet op risico gebouwd, veel oude kantoorpanden zijn omgetoverd tot woningen en wat er nog staat betreffen vaak verouderde, niet-verduurzaamde kantoorruimtes. Hierdoor hebben bedrijven weinig keuze. Nol sprak over het kantorenaanbod in de regio met de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM).
Specifieke vraag voor prettige werkomgeving
Bij de koop of huur van een kantoorpand worden verschillende factoren als belangrijk gezien. Zo hebben veel bedrijven parkeergelegenheid, duurzaamheid en representativiteit hoog in het vaandel. Deze factoren waren al enige tijd belangrijk en zullen dat ook nog even blijven bij de overweging van een kantoorpand. De vraag naar kantoorpanden in de regio is vrij stabiel, maar door de verschillende vereisten wel specifiek.
Dankzij de krappe arbeidsmarkt hechten bedrijven ook steeds meer waarde aan een prettige werkomgeving. Ook dit wordt doorvertaald naar factoren die als belangrijk worden gezien voor een kantoorpand. Hierbij kun je denken aan de oppervlakte, mogelijkheden voor de indeling, de locatie en/of het aantal parkeerplaatsen. Dit zijn echter geen factoren die makkelijk te beïnvloeden zijn. Sommige van deze factoren zijn überhaupt niet beïnvloedbaar, waardoor dit een uitdaging vormt een geschikt pand te vinden.
De focus regionaal en korte lijntjes
De verplaatsingen van bedrijven vinden vooral plaats binnen dezelfde stad of regio, waardoor lokaal en regionaal een belangrijk kenmerk van de markt is geworden. De meesten hiervan zijn op zoek naar een bedrijfspand met oppervlaktes tot circa 500 m2. Om verhuurtransacties te realiseren, blijkt de bereidheid van verhuurders om actief mee te denken en te investeren in hun panden een belangrijke rol te spelen. Door op deze manier nauw samen te werken, komt een verhuurtransactie vaak ook sneller tot stand.
Samenwerking speelt ook een rol bij de realisatie van huisvesting voor lokale MKB’s. Deze investering is gericht op de toekomst, bijvoorbeeld als pensioenvoorziening. Hierin denken we mee in de mogelijkheden, bijvoorbeeld het ontwikkelen van nieuwbouw of het herontwikkelen van bestaande objecten. Echter, met de huidige hoge kosten van bouwmaterialen en grond, vormt dit wel een uitdaging. De gemeenten spelen ook een rol in de markt. Er worden korte lijntjes gehouden met elkaar om te kunnen sparren over ontwikkelingen in de markt.
Verduurzaming steeds belangrijker
Duurzaam ondernemen komt steeds hoger op de agenda van huurders in de regio. Zo is een hoger energielabel van een kantoorpand een wens die steeds vaker terugkomt. Deze wens komt deels doordat huurders kunnen besparen op hun energierekening, maar ook omdat een hoger energielabel duurzamer is. Daarnaast gaan financiers meer eisen met betrekking tot duurzaamheid van het vastgoed dat ze financieren. Zo wordt de duurzaamheidsparagraaf in het taxatierapport in de nabije toekomst steeds belangrijker. Doe je als verhuurder nog te weinig aan verduurzaming van je kantoorpand? Dan loop je achter en zul je op voorhand moeten investeren om überhaupt nog tot verhuur te komen.
Wil je meer weten over de feiten, trends en analyses over de kantorenmarkt? Dat lees je allemaal terug in het volledige Kantorenmarkt Rapport van NVM.